Karolína Peake

Středisko Naděje bude končit

15. 10. 2009 11:37:23
Rada MČ Praha 1 požádala magistrát hlavního města o zahájení vyklízení pozemku v ulici U Bulhara, kde v současné době sídlí Středisko pomoci Naděje. To se nyní nachází v dočasné stavbě, kam bylo přestěhováno z Bolzanovy ulice. Rada zároveň navrhuje, aby na místě Střediska bylo zřízeno výjezdové stanoviště záchranné služby.

Z hlediska městské části i obyvatel z okolí Bulhara je tento postup celkem pochopitelný. Málokdo je takový lidumil, že by vyhledával místa s větší koncentrací osob bez přístřeší. Nicméně je to ale právě centrum Prahy, které bezdomovci vyhledávají a kde je jich nejvíce. Kontaktní místo Naděje proto bude chybět. Pravda, městská část Praha 1 v loňském roce zavedla unikátní službu osobám bez přístřeší, a to mobilní jednotku. Jedná se o dodávkový automobil, který střídavě na celkem deseti místech v Praze 1 poskytuje bezdomovcům nejzákladnější služby, ale hlavně informace o tom, kam se mohou obrátit. A jsme u kamene úrazu. Od dubna do června 2009 totiž pracovníci mobilní jednotky dle zprávy koordinátora vydali celkem 160 pozvánek do centra Naděje. Do jakého kontaktního místa budou nyní bezdomovce posílat, není jasné. Mobilní jednotka na rozdíl od Naděje neposkytuje potřebným jídlo ani ošacení, v Naději funguje i zdravotní služba.

O tom, zda Naděje zůstane kde je, zcela zmizí nebo bude přesunuta do jiného obvodu, rozhodne rada hlavního města Prahy. Ta je ale nepochybně politicky blíže řediteli pražské záchranky, který je také novopečeným senátorem za ODS. Odtud zřejmě nápad na umístění výjezdového stanoviště záchranné služby. Pokud ale Naděje zrušena bude, bylo by namístě přemýšlet o zřízení další mobilní jednotky, která by služby poskytované Nadějí byla schopna nahradit.

Autor: Karolína Peake | karma: 13.38 | přečteno: 1410 ×
Poslední články autora